Sertai Geng Travel

^^SKROL KE BAWAH UNTUK LINK EXCHANGE^^

Wednesday, December 22, 2010

1
Komen
TRAVEL KE GENTING HIGHLAND

Assalamualikum dan Selamat Petang,

Family Vacation kami kali ni adalah Genting Highland...Member2 tanya, "Nape Genting'.. Jawapan dia simple je..my wife & son suka tempat peranginan yang nyaman lagi sejukk & Genting yg paling dekat ..huhu... Tambah2 lagi sekarang musim hujan..lagi la sejuk...



Untuk ke Genting, berdasarkan pengetahuan saya, ada dua jalan..satu naik ikut Genting Sempang dan satu lagi naik ikut Batang Kali...Kalau korang datang dari arah Utara Tanah Air naikla ikut Batang Kali dan kalau datang dari arah Selatan, Timur naik la ikut Genting Sempang..Saya dah try dua2 jalan. Saya lebih prefer Batang Kali..simpangnya kurang 'tajam' bila dibandingkan dengan jalan ikut Genting Sempah.






Kali ni, kami bertolak dar Kuantan..hujan bleh tahan jugak..tu belum naik Genting tu..dah sejuk dah...dalam 1 jam  30 minit kami sampai di Temerloh..berenti makan,solat n rehat.Dari Temerloh ke Genting Sempah hanya mengambil masa lebih kurang 30 minit je..dari Genting Sempah ke puncak Genting dalam 30 -45 minit lagi..Masa naik tu hujan makin lebat...dan menguji kepakaran pemanduan korang semua ambik lap dan main dengan gear (untuk kereta manual)...masa saya naik tu ada sebuah kereta dengan sticker P, bawak agak slow tapi duk tengah antara garisan pembahagi lane. Bila saya nak potong dia bukan nak ketepi tapi himpit kereta saya pulak..Adus pedih betul..

Pada pendapat saya..kalau nak naik Genting better bawak kereta manual transmission..lebih steady masa naik..sbb under our control..tapi pastikan korang pemandu yg berpengalaman la...Nape manual?sbb hari tu saya potong beberapa kereta mewah BMW 5 Series & Alphard (of course ni auto transmission). 






Bila sampai di puncak Genting, fuhh..naik cari parking pulak ..masuk parking First World Hotel sebab free-parking...kat2 sejam baru dapat parking...Adam tak sabar2 nak pegi Theme Park...






Masuk je Indoor Theme Park mak ai ramai betul pengunjung cuti2 sekolah ni..nak berjalan pun susah...Penat nye jari ini...nanti saya sambung lagi coretan ni..K..layan la foto kami di Genting dulu..


TRAVEL TIPS:
  1. Nak pegi Genting, tak kira musim hujan atau tak pastikan viper kereta korang berfungsi dengan baik..sebab akan berkabus yang menghadkan jarak penglihatan korang
  2. Penglihatan mestila bagus..kalau tak pegi dapatkan rawatan dengan Optometris korang dulu.
  3. Kalau nak naik ngan kereta, yang drive mesti la yang cekap & jgn la makan lane orang lain masa amik selekoh..naye..
  4. Kalau nak parking di First World Hotel..untuk mengelak korang mencari parking berjam2..pegi ke parking floor yang ke-2 terbawah..confirm banyak kosong.











Traveler
Chief Excutive Officer

dR_916 Sdn. Bhd. - Take 5 for Travel Tips
dtravelog@yahoo.com
http://traveltips4life.blogspot.com

1 comment:

  1. mmg best g genting,,,
    sgt sonok

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...